Vergadering : Raadsvergadering, 09 maart 2023 19:30:00
Algemene vergader informatie
Hierbij nodig ik u uit voor de openbare vergadering van de raad van Midden-Groningen op donderdag 9 maart 2023 a.s. om 19:30 uur in de Raadzaal, Huis voor Cultuur en Bestuur, Gorecht-Oost 157 te Hoogezand. De voorlopige agenda treft u onderstaand aan. Alle stukken die op deze vergaderingen betrekking hebben zijn te raadplegen via https://bestuur.midden-groningen.nl/
Opties bij deze vergadering
Agenda
Hoofdvergadering
-
Wilt u van het spreekrecht gebruik maken? Dan kunt u contact opnemen met de griffie voor de mogelijkheden.
-
Vergaderstukken
-
-
Voorstel om in te stemmen met de wijze van afdoening van de ingekomen stukken, de Lange Termijn Agenda en de lijst met toezeggingen.
Vergaderstukken
-
De raad neemt kennis van de begrotingen van het Openbaar Primair onderwijs binnen onze gemeente. Via de begroting, het jaarverslag en de jaarrekening wordt extern toezicht gehouden op de schoolbesturen die de scholen voor het openbaar onderwijs in de gemeente in stand houden.
Vergaderstukken
-
De gemeente Midden-Groningen gaat in diverse buurten en dorpen aan de slag om plannen te maken om energie te besparen en van het aardgas af te gaan. Zij doet dit samen met de bewoners van de buurten en dorpen en buurtorganisaties. Het opstellen van de wijkuitvoeringsplannen wordt gefinancierd met geld van het rijk dat beschikbaar is gesteld voor uitvoering van het klimaatakkoord.
-
Het college is voornemens om een bestemmingsplan in procedure te brengen voor de realisatie van een camping in Steendam. Tevens wil het college na vaststelling van het bestemmingsplan de benodigde omgevingsvergunningen verlenen en de raad voorstellen om de weg die op het terrein ligt aan de openbaarheid te onttrekken. Hiervoor is het nodig dat de raad een coördinatiebesluit neemt.
-
De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met het bestemmingsplan dat voorziet in het realiseren van een bouwvlak voor de bouw van een woning met garage op het perceel naast Hoofdweg 157 in Kolham.
-
Het agrarisch- en loonbedrijf aan de Zandwerf 2 te Hellum wil het bedrijf uitbreiden met een overdekte uitloopruimte aan de pluimveestal. De aanpassing aan de bestaande stal geeft het huidige aantal dieren op het bedrijf meer ruimte, waarmee er sprake is van de verbetering van dierenwelzijn.
-
De evaluatie betreft de evaluatie over de periode 2020-2021 (met als peiljaar 2019) en is uitgevoerd door extern onderzoeksbureau IPR Normag. In deze evaluatie is getoetst op de mate van realisatie van voorgenomen maatregelen, de gerealiseerde milieueffecten, de kosten van de uitvoering, en het serviceniveau naar de inwoners. Tot slot worden aanbevelingen gedaan voor een verdere verbetering van de (kosten)effectiviteit van het beleid.
-
De Omgevingswet is vastgesteld door de rijksoverheid en treedt, nadat er in oktober 2022 opnieuw uitstel aangekondigd is, in werking op 1 juli 2023. De Omgevingswet vervangt bestaande wetten over de fysieke leefomgeving en moet zorgen voor een integrale en gebiedsgerichte benadering. Voor de invoering van de Wet moet de gemeente een aantal formele besluiten nemen. Een viertal van deze besluiten wordt nu aan de raad voorgelegd. In mei worden nog drie onderwerpen aan de raad voorgelegd. Allen conform de uitgangspunten die in 2021 zijn vastgesteld.
-
Najaar 2022 heeft de gemeente haar inwoners gevraagd om mee te doen met de omgevingsvisie. Deelnemers werd gevraagd wat zij waardevol vinden in hun leefomgeving en in de gemeente, waar zij zorgen over hebben en of zij ook oplossingen daarvoor zagen. De opgehaalde waarden worden één van de onderwerpen waarmee de gemeente ruimtelijke vraagstukken behandeld. Deze informatie is gebundeld in een document dat door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Daarna gaat het college van B&W verder met het opstellen van de Ontwerp Omgevingsvisie. Deze wordt vóór de zomer ter inzage gelegd. Nadat de inspraak is verwerkt, wordt in november de Omgevingsvisie door de gemeenteraad vastgesteld.
Vergaderstukken
-
De gemeenteraad wordt voorgesteld om besluitvorming ten aanzien van bepaalde onderdelen van het omgevingsplan te delegeren aan het college. In het delegatiebesluit is omschreven voor welke onderdelen het college bevoegd is om het omgevingsplan te wijzigen.
-
De gemeente kan rechtmatig handelen en toch schade veroorzaken. Bijvoorbeeld door het verlenen van een omgevingsvergunning, het inperken van rechten of neveneffecten door werkzaamheden. De nieuwe verordening nadeelcompensatie gemeente Midden-Groningen 2023 regelt op welke manier een verzoek om nadeelcompensatie kan worden ingediend en wordt behandeld.
-
Met dit voorstel besluit de raad dat de Erfgoedcommissie wordt ingesteld als Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit, waarbij het huidige takenpakket ongewijzigd blijft.
-
De reserve Maatwerk Fonds Energiecrisis van € 2 miljoen wordt ingezet voor financiële noodsteun aan huishoudens, maatschappelijke organisaties, kleine ondernemingen, energietoeslag 2023 en uitvoeringskosten financiële noodsteun.
-
Het moment dat een woning versterkt wordt is het ideale moment om de woning ook te verduurzamen en van het aardgas af te gaan. Om inwoners van Steendam en Tjuchem te stimuleren de hiervoor noodzakelijke investeringen te doen is een renteloze lening beschikbaar gesteld. Deze lening is aanvullend op een subsidie die vorig jaar aan de inwoners van Steendam Tjuchem is aangeboden. Hiermee worden de dorpen naast versterkt ook aardgasvrij.
-
De raad wordt verzocht geen wensen en bedenkingen ter kennis te brengen.
-
De raad wordt voorgesteld mevrouw Postma als plaatsvervangend commissielid te benoemen voor de fractie van GroenLinks.
Resultaten
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering