Vergadering : Raadsvergadering, 08 juni 2023 19:30:00
Algemene vergader informatie
Hierbij nodig ik u uit voor de openbare vergadering van de raad van Midden-Groningen op donderdag 8 juni 2023 a.s. om 19:30 uur in de Raadzaal, Huis voor Cultuur en Bestuur, Gorecht-Oost 157 te Hoogezand. De voorlopige agenda treft u onderstaand aan. Alle stukken die op deze vergaderingen betrekking hebben zijn te raadplegen via https://bestuur.midden-groningen.nl/
Opties bij deze vergadering
Agenda
Hoofdvergadering
-
Vergaderstukken
-
Wilt u van het spreekrecht gebruik maken? Dan kunt u contact opnemen met de griffie voor de mogelijkheden.
-
Voorstel om in te stemmen met de wijze van afdoening van de ingekomen stukken, de Lange Termijn Agenda en de lijst met toezeggingen.
Vergaderstukken
-
Voorstel om in te stemmen met de lijst van de volgende hamerstukken.
-
De hoofdvraag van het onderzoek luidt: Ligt de gemeente Midden-Groningen op koers om de beleidsdoelen van het ouderenbeleid 2021-2024 te realiseren? Om deze vraag te beantwoorden zijn relevante documenten bestudeerd en interviews gedaan met de portefeuillehouder, ambtelijk betrokkenen, raadsleden en samenwerkingspartners. In het bijgevoegde rapport staan de bevindingen, conclusies en aanbevelingen van de tussenevaluatie van het beleid beschreven. Het rapport met bevindingen is voorgelegd aan het college voor een bestuurlijke reactie; deze is als bijlage aan het rapport toegevoegd.
-
Het klimaat verandert. Wereldwijd en dus ook in Midden-Groningen. Het KNMI voorspelt tot 2050 vaker extreme weersomstandigheden, stijgende temperaturen en een hogere zeespiegel. De toename van extreem weer zien we de afgelopen jaren al gebeuren in onze gemeente. Willen wij onze gemeente leefbaar houden en voorkomen dat wij steeds meer overlast gaan ervaren, dan moeten wij ons aanpassen. Zowel in de inrichting van onze fysieke leefomgeving als in ons gedrag. In dit klimaatadaptatie staat beschreven wat de gevolgen van klimaatverandering zijn voor Midden-Groningen, wat we daarvan vinden en welke maatregelen we treffen voor de gevolgen van klimaatverandering die we niét willen accepteren.
-
Op 1 januari 2024 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. De Omgevingswet maakt ruimtelijk beleid overzichtelijker door meerdere wetten in één wet samen te voegen. Dit betekent dat bepaalde wetten (helemaal of gedeeltelijk) verdwijnen. Omdat met de Omgevingswet deze wetten (helemaal of gedeeltelijk) vervallen, moeten alle gemeenten nu een adviescommissie instellen die minimaal adviseert over rijksmonumenten. De raad heeft al eerder besloten dat de Erfgoedcommissie wordt ingesteld als Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit. Met dit raadsbesluit wordt het juridisch kader voor de taken en werkwijze vastgesteld.
-
De gemeente Midden-Groningen werkt voor het publiek vervoer samen met alle gemeenten in Groningen en Drenthe en het OV-bureau via de gemeenschappelijke regeling (GR) bedrijfsvoeringsorganisatie Publiek Vervoer Groningen Drenthe. Met publiek vervoer wordt het Wmo- en leerlingenvervoer bedoeld. De GR heeft een ontwerp-meerjarenbegroting gemaakt voor de jaren 2024-2027. Daarnaast doet de GR een voorstel over hoe om te gaan met de wijzigingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen.
Vergaderstukken
-
Het doel van de Veiligheidsregio is om de kwaliteit van de dienstverlening zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoefte van de gemeente en de taken goed en veilig uit te voeren. Daarbij wordt gestreefd naar een balans tussen een stabiele en realistische inbedding van structurele lasten. De Veiligheidsregio Groningen ziet kansen om samen met inwoners, partners en bestuurders een toekomstbestendig lokaal georiënteerd netwerk van hulpverlening en crisisbeheersing uit te bouwen. Voorgesteld wordt kennis te nemen van de actualisatie van de begroting 2023 en de conceptbegroting 2024.
Vergaderstukken
-
De veiligheidsregio’s willen een Stichting Waarborgfonds Veiligheidsregio’s oprichten. Dit fonds biedt dekking voor in ieder geval de niet-verzekerbare aanspraken na dienstongevallen. Het gaat hierbij om brandweermedewerkers die een dienstongeval is overkomen én deze aanspraak niet gedekt wordt door de ongevallenverzekering.
-
Diverse besluiten leiden tot mutaties binnen een aantal programma’s. Deze mutaties moeten worden vastgelegd in de financiële administratie en daarom is er in de financiële paragraaf van dit voorstel een begrotingswijziging opgenomen.
-
In het raadsakkoord heeft de raad aangegeven dat er betaalbare woningen beschikbaar moeten zijn voor de verschillende doelgroepen in de samenleving. De werkgroep heeft informatie opgehaald en op basis daarvan een bestuursopdracht voor het college geformuleerd, in de vorm van een uitgangspuntennotitie. Hierin zijn onder meer kaders meegegeven voor de herziening van de Woonvisie.
-
In de raad van 2 januari 2018 heeft de gemeente Midden-Groningen de “Gedragscode integriteit raads- en collegeleden Midden-Groningen 2018” vastgesteld. Vanwege de aanpassingen die volgen uit het wetsvoorstel Bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur moet deze gedragscode worden aangepast. Daarnaast is er een handreiking opgesteld met richtlijnen voor het op een verantwoorde en veilige manier van omgaan met informatie en privacy.
Vergaderstukken
-
Midden-Groningen is een gemeente met veel verschillende inwoners. We zijn een gemeente waar mensen met veel verschillende achtergronden, culturen en subculturen samenkomen en -leven. Daar zijn we trots op. Helaas is het voor bepaalde groepen inwoners nog niet vanzelfsprekend om met diezelfde trots zichzelf te zijn. Nog altijd krijgen sommige Midden-Groningers structureel last van geweld, discriminatie, sociale onveiligheid en uitsluiting. Enkel en alleen om wie ze zijn. Eén van deze groepen is de LHBTI+ gemeenschap. LHBTI+’ers in Midden-Groningen moeten volwaardig mee kunnen doen.
In dit initiatiefvoorstel worden 10 voorstellen gedaan om de LHBTI+ gemeenschap vanuit de gemeente te ondersteunen. Er worden kaders meegegeven om zogeheten regenboogbeleid te ontwikkelen, met als doel het vergroten van de weerbaarheid, sociale acceptatie en zichtbaarheid van LHBTI+ personen. Dit voorstel bouwt daarmee voort op het ondertekenen van het provinciale regenboogconvenant van 2018 en de ondertekening van het COC-regenboog stembusakkoord voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.
Resultaten
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering